сите категории
EN

Тековни настани

Дома>Вести>Тековни настани

Новите прописи за надворешна трговија стапуваат на сила во октомври

Време: 2021-10-09 Посети: 133

Стапуваат на сила новите зголемувања на превозот за превозните компании.

Стапуваат на сила новите прописи за увоз на ACID во Египет.

Важна нова регулатива за увоз во Египет, „Декларацијата за напредни информации за карго (ACI)“, стапи на сила на 1 октомври. Декларација за информации (ACI)“ бара дека за сите увози во Египет, примачот мора прво да ги предвиди информациите за товарот во локалниот систем за да добие ACID број што треба да му го достави на испраќачот.

 

ACID бројот е 19 цифрен број кој треба да се појави на сите документи кои се однесуваат на предметната пратка (вклучувајќи фактури, товарни сметки, манифестации итн.). Недоставувањето на ACID бројот ќе резултира со задолжително враќање на пратката до пристаништето на пратката и изрекување парични казни.

 

Лансиран е објектот за порамнување на локална валута во Индонезија и Кина.

Банката Индонезија („Банка Индонезија“) објави на 6 септември дека, во согласност со Меморандумот за разбирање потпишан меѓу Банката и Народната банка на Кина на 30 септември 2020 година, Моќта за порамнување на локална валута помеѓу Индонезија и Кина („ЛКС“) ќе да биде официјално лансирана од 6 септември 2021 година. („LCS“). Ова е важна пресвртница за двете централни банки за продлабочување на монетарната и финансиската соработка, што ќе помогне да се формира директна котација меѓу индонезиската рупија и кинескиот јуан, да се прошири употребата на локална валута во економската и трговската размена меѓу двете земји и промовираат олеснување на трговијата и инвестициите.

Според воведот, почнувајќи од 6 септември 2021 година, комерцијалните банки како што се Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) и Bank Central Asia Indonesia (BCI), како лиценцирани креатори на пазарот на валути (ACCD), можат да се справат со RMB/INR поврзани со трансакции во рамките на соработката за порамнување на локална валута Кина-Индонезија во согласност со релевантните прописи.

 

Филијалата на BOC Хонг Конг во Џакарта и Банката на Кина се избрани за овластени креатори на валутни пазари (ACCM), соодветно за да вршат порамнување на јени и INR за тековната сметка и прекугранични инвестиции, како и да вршат трансакции со директни котации помеѓу RMB и INR.

Суспендирање на сертификатот за потекло на GSP за Евроазиска економска унија

На 23 септември 2021 година, Генералната царинска управа издаде Циркулар бр. 73 од 2021 година: Почнувајќи од 12 октомври 2021 година, Царината повеќе нема да издава сертификати за потекло на GSP за стоки извезени во земјите-членки на Евроазиската економска унија (ЕАЕУ). Доколку на испраќачот на стоки во земјите членки на Евроазиската економска унија му треба сертификат за потекло, тој може да аплицира за издавање на непреференцијален сертификат за потекло.

Кина - Чиле Царински ОЕО заемно признавање

Во март 2021 година, Царинските управи на Народна Република Кина и Република Чиле потпишаа Договор за заемно признавање на кинескиот систем за управување со кредити на царински претпријатија и Царинскиот систем „Сертифициран оператор“ на Чиле (во натамошниот текст „Договор за заемно признавање“ ), и одлучи да го спроведе од 8 октомври 2021 година. Аранжманот ќе биде формално имплементиран на 8 октомври 2021 година.

Контактирајте нѐ

Придружете ни се и први дознајте за нашите најнови производи и промовирање.

Жешки категории